top of page

Dijetalna vlakna

Dijetalna vlakna, koja se nalaze uglavnom u voću, povrću, cjelovitim žitaricama i mahunarkama, vjerojatno su najbolje poznata po svojoj sposobnosti da spriječe ili vam pomognu kod opstipacije. Ali, vlakna isto tako mogu pružiti druge zdravstvene beneficije, kao što je smanjenje rizika od dijabetesa i bolesti srca. Dijetalna vlakna uključuju sve dijelove biljne hrane koje vaše tijelo ne može probaviti ili apsorbirati.Sjeme konoplje, između ostalog, sadrži i znatne količine dijetalnih vlakana, koja također pružaju niz blagodati po organizam.


Za razliku od ostalih sastavnica hrane, kao što su masti, bjelančevine ili ugljikohidrati koje vaše tijelo razgrađuje i apsorbira, vlakna se ne probavljaju. Stoga prolaze relativno netaknuti kroz probavni sustav. Možda se čini da vlakna i ne čine baš puno, ali imaju nekoliko važnih uloga u održavanju zdravlja. Herbio plus konopljin proteinski prah sadrži oko 13 % vlakana.


Vlakna se najčešće klasificiraju u dvije kategorije: ona koja se ne otapaju u vodi (netopiva vlakna) i ona koja se otapaju u vodi (topiva vlakna).


Netopiva vlakna potiču kretanje hrane kroz probavni sustav i povećava obujam stolice, tako da može koristiti onima koji se bore s nepravilnim stolicama ili zatvorom. Cjelovito (integralno) pšenično brašno, pšenične mekinje, orašasti plodovi i mnogo povrća dobri su izvori netopivih vlakana.


Topiva vlakna upijaju vodu u crijevima, što omekšava stolicu i pomaže bržem kretanju otpadnih materijala kroz tijelo. To može pomoći u snižavanju krvnog kolesterola i glukoze u krvi. Topiva vlakna se nalaze u zobi, grašku, grahu, jabukama, agrumima, mrkvi i ječmu.
Prehrana s mnogo vlakana ima mnoge prednosti. Dijetalna vlakna povećavaju težinu i veličinu stolice i omekšavaju je. Tako će ona lakše proći kroz tijelo, a smanjuje se i vjerojatnost zatvora. Ako imate vodenastu stolicu, vlakna također mogu pomoći kako bi se ona zgusnula jer upijaju vodu. Za neke osobe vlakna mogu pružiti olakšanje kod sindroma iritabilnog kolona.


Pomažu u održavanju integriteta i zdravlja crijeva. Prehrana bogata vlaknima može smanjiti rizik od razvoja hemoroida te kod divertikuloze tankog ili debelog crijeva. Topiva vlakna u grahu, zobi, lanenom i zobenom mekinju mogu pomoći u smanjenju ukupne razine kolesterola u krvi snižavanjem lipoproteina niske gustoće ili "lošeg" kolesterola. Epidemiološke studije su pokazale da povećanje vlakana u prehrani može smanjiti krvni tlak. Vlakna, posebno topiva vlakna, mogu usporiti apsorpciju šećera što kod ljudi s dijabetesom može pomoći u poboljšanju održavanja razine šećera u krvi. Prehrana koja uključuje netopiva vlakna povezana je sa smanjenim rizikom od razvijanja dijabetesa tipa 2.


Namirnice bogate vlaknima uglavnom imaju malo masnoća i kalorija i ne debljaju. Pored toga, vlakna usporavaju probavu, čineći da se osjećate puniji i sitiji dulje vremena. Zbog ovoga se nećete odlučiti da usput „prigrizete“ nezdravu hranu i grickalice koji debljaju. Hrana bogata vlaknima brže će vas zasititi, što sprječava prejedanje. Ova vrsta hrane također usporava brzinu kojom jedete, dajući vašem mozgu vremena da registrira da je želudac pun hrane.


Hrana bogata vlaknima dobra je za vaše zdravlje. Ali unos previše vlakana može dovesti do određenih problema – nadutosti, vjetrova i grčeva. Vlakna u prehrani unosite postupno tijekom razdoblja od nekoliko tjedana. To omogućuje da se prirodne bakterije u probavnom sustavu prilagode promjeni. Također, pijte puno vode. 

bottom of page