top of page

MEDICINSKE GLJIVE

Neke vrste gljiva imaju ljekovite učinke, stoga su u moderno doba dobile naziv “medicinske”. Medicinske gljive spadaju u najkorisnije i najljekovitije organizme na planeti, koje su od velikog značaja za čovjeka i njegovo zdravlje. Tradicionalna medicina Kine, Japana i Koreje koristi gljive za održavanje i poboljšanje vitalnosti i zdravlja više od 5000 godina, kao i za liječenje mnogih bolesti. Posljednjih 50 godina iskustva i znanja tradicionalne medicine o ljekovitim svojstvima medicinskih gljiva potvrđena su velikim brojem znanstvenih radova i kliničkih studija. Njihova primjena je sve šira i u zapadnoj medicini. Na području Europe gljive su se dugo vremena spominjale uglavnom u kontekstu njihove jestivosti ili otrovnosti. Činjenica da se mogu koristiti u svrhe liječenja je za većinu bila, i još uvijek je, nažalost, nepoznanica. Tek u novije vrijeme, zahvaljujući sve boljoj razmjeni iskustava i znanja između liječnika i znanstvenika širom svijeta, gljive dobivaju i u zapadnom svijetu ponovno na važnosti. Sve više se istražuju sastojci i učinci gljiva poznatih iz tradicionalne medicine u svrhu upotrebe u modernoj medicini. Područja na kojima se najviše istražuje njihova blagotvornost su: imunološki sustav, tumori, kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, protuupalni i antioksidativni učinci i dr.

 

Gljive sadrže sve esencijalne aminokiseline neophodne za život ljudi. Bogate su ugljikohidratima. Njihovu vrijednost čine i vitamini, prije svega vitamini iz B skupine, beta karoten te vitamin C. Gljive su bogate i mineralima: kalijem, fosforom, natrijem, sadrže željezo i kalcij. Bogate su nizom drugih jedinstvenih tvari, koje imaju dokazana ljekovita svojstva.

Najvažniji sastojci ovih gljiva su polisaharidi, među kojima se beta glukani ističu svojim ljekovitim učinkom. Različite vrste gljiva sadrže različite oblike beta glukana. U tradicionalnoj medicini koriste se prvenstveno kao antibakterijsko, antivirusno i imunomodulatorno sredstvo. Istraživanja tijekom posljednjih dvadeset godina također su pokazala da inhibiraju rast i razvoj raka, snižavaju kolesterol, djeluju kao antioksidans i snižavaju visoki krvni tlak. Uz sve to, važno je znati da, za razliku od suvremenih metoda liječenja karcinoma (kemoterapija, zračenje, hormonska terapija, kirurški zahvat), medicinske gljive nemaju akutne i kronične toksičnosti i ne uzrokuju imunogene, alergijske i anafilaktičke pojave. Samo ljudi koji su osjetljivi na alergene kućnih plijesni trebaju biti oprezni kada jedu ljekovite gljive.

 

Ljekovite gljive sadrže bioaktivne tvari, uglavnom u obliku složenih polisaharida (alfa i beta glukani), koji zbog visokog grananja mogu aktivirati T-limfocite (makrofage, T-stanice) i tako aktivirati imunološki sustav. Neke od njih spadaju u vrhunske biljkešto ih danas svrstava među najučinkovitije adaptogene. Adaptogen je sredstvo koje je netoksično i nema nuspojava, a istovremeno djeluje na cijelo tijelo, tako da normalizira procese njegovog djelovanja (npr. ako je tjelesni parametar visok ili nizak, adaptogena biljka ga približava normalnoj razini). Neke gljive nesumnjivo imaju izuzetno blagotvorno ljekovito djelovanje, uključujući: antibiotsko, antivirusno, antibakterijsko i protugljivično djelovanje, snižavanje krvnog tlaka, smanjenje koncentracije masnoće u krvi, antitumorsko djelovanje u smislu inhibicije rasta stanica raka, promicanje stvaranja T-stanica i prirodnih stanica ubojica, liječenje infekcija, gripe, dijabetesa, bolesti srca i imunoloških poremećaja itd. Zdravstveno zakonodavstvo u Europi i Sjedinjenim Državama klasificira pripravke ljekovitih gljiva kao dodatke prehrani, dok je u Japanu za njih uveden pojam “funkcionalna prehrana” (FOSHU Food for Specific Health Use). Činjenica da je većina gljiva klasificirana kao dodatak prehrani vjerojatno se može pripisati činjenici da ih je (kao i ostale prirodne namirnice općenito) teško patentirati.

NAPOMENA Tekst je informativnog i edukativnog karaktera. Ne služe kao zamjena za dijagnozu niti za lječenje. Za sve probleme i savjete oko liječenja uvijek se obratite svom liječniku ili ljekarniku.

PURANOV REP - Trametes versicolor

trametes versicolor.jpg

KORDICEPS - Cordyceps

cordyceps-mush.jpg

REISHI - Ganoderma lucidum

red-reishi-mushroom.jpg

LAVLJA GRIVA - Hericium erinaceum

lions_mane
bottom of page