top of page

LAVLJA GRIVA - Hericium erinaceum

Lavlja griva je vrlo dobro poznat nootropik poznat po svojoj sposobnosti da pomogne u proizvodnji i zaštiti NGF (faktora rasta živaca). Osim opsežnih vitamina i minerala, lavlja griva također sadrži neke specifične spojeve kao što su hericerini, erinacini, erinaceolaktoni i specifični glikoproteini i polisaharidi, koji zajedno pomažu mnogim kliničkim funkcijama navedenim u nastavku.

Komponente i ekstrakti lavlje grive imaju dokazano antibiotsko, antikancerogeno te neuroprotektivno djelovanje. Snižavaju povišene masnoće i glukozu u krvi, štite od čira na želucu, poboljšavaju kognitivne funkcije, smanjuju tjeskobu i depresiju, smanjuju umor i usporavaju starenje.

Svi ovi blagotvorni učinci temelje se na tri važna svojstva ove gljive: smanjuje upale, djeluje kao antioksidans i stimulira imunološki sustav.

lions_mane
lavlja griva.jpg

Može poboljšati funkciju mozga, pomoći kod cerebralnih bolesti kao što je Alzheimerova bolest, poboljšati regeneraciju živaca, boriti se protiv depresije i tjeskobe, nastanka raka i jačati imunološki sustav.

Lavlja je gljiva među najcjenjenijim jestivim gljivama. No, njen je ugled u medicinskoj znanosti jednako velik kao i u kulinarstvu. Ovu medicinsku gljivu nazivaju prirodnom hranom za neurone, zbog njene sposobnosti da obnavlja živčani sustav. Japanci su joj nadjenuli nadimak “gljiva 21. stoljeća”, u skladu sa sloganom prema kojemu je ovo stoljeće posvećeno mozgu. Gljive sadrže aktivne sastojke odgovorne za liječenje bolesti živčanog sustava i poboljšavanje moždane funkcije. Američki i kineski stručnjaci uspjeli su iz lavlje gljive izdvojiti dva aktivna sastojka – hericenon i erinacin – koji potiču proizvodnju faktora neuronskog rasta (NGF). Faktor neuronskog rasta je bjelančevina koja igra značajnu ulogu u zdravlju i dugovječnosti nekoliko vrsta živčanih stanica u središnjem i perifernom živčanom sustavu. Spomenute aktivne tvari iz lavlje gljive uspijevaju utjecati na mozak zato što zbog svoje niske molekularne težine lako prelaze iz krvotoka u mozak.

NAPOMENA Tekst je informativnog i edukativnog karaktera. Ne služe kao zamjena za dijagnozu niti za lječenje. Za sve probleme i savjete oko liječenja uvijek se obratite svom liječniku ili ljekarniku.

bottom of page