top of page

REISHI - Ganoderma Lucidum

Reishi gljiva (Ganoderma lucidum) je jestiva vrsta ljekovite gljive, koja se tisućama godina koristi zbog svojih ljekovitih svojstava i prava je “superhrana”. Također poznate kao Ling Zhi na kineskom, ove gljive djeluju protuupalno i povezane su s dugovječnošću, te boljom imunološkom i mentalnom funkcijom - možda je to razlog zašto su usvojile nadimak "kralj gljiva".

Kao što je opisano u knjizi “Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects”, na kineskom naziv za reishi gljivu predstavlja “kombinaciju duhovne moći i esencije besmrtnosti... povezana je s uspjehom, blagostanjem, božanskom moći i dugovječnošću. Među uzgojenim gljivama, G. lucidum jedinstvena je po tome što je njezina farmaceutska, a ne prehrambena vrijednost, najvažnija”. 

Kroz povijest se u praksama holističke medicine, uključujući tradicionalnu kinesku medicinu (TCM), reishi gljive su se smatrale adaptogenim tvarima sličnim biljkama, što znači da nam pomažu nositi se s negativnim učincima stresa, kao što su povećane upale, smanjene razine energije, oštećenja krvnih žila i razne vrste hormonalne neravnoteže.

red-reishi-mushroom.jpg
reishi.jpg

Tijekom proteklih nekoliko desetljeća deseci različitih studija provedenih u Japanu, Kini, SAD-u i Velikoj Britaniji pokazali su da reishi gljive mogu pomoći kod liječenja mnogih bolesti, uključujući: 

- razne upale
- umor (uključujući sindrom kroničnog umora)
- česte infekcije (mokraćni trakt, bronhitis, respiratorne infekcije itd.)
- bolesti jetre
- alergije na hranu i astme
- probavni problemi, čir na želucu i sindrom propusnih crijeva
- rast tumora i rak
- kožne poremećaje
- autoimune poremećaje
- dijabetes
- virusi, uključujući gripu i hepatitis
- bolesti srca, hipertenzija, visoki krvni tlak i visoki kolesterol
- poremećaji spavanja i nesanica
- anksioznost i depresija

 

Budući da djeluju kao "imunomodulator", reishi gljive mogu pomoći vratiti hormonalnu ravnotežu, vratiti tijelo u homeostazu i regulirati aktivnost imunološkog sustava, uključujući borbu protiv tumora i kancerogenih stanica. Istraživanja pokazuju da reishi gljive djeluju regulirajući različite stanične funkcije i sustave, uključujući endokrini (hormonalni), imunološki, kardiovaskularni, središnji živčani i probavni sustav.

NAPOMENA Tekst je informativnog i edukativnog karaktera. Ne služe kao zamjena za dijagnozu niti za lječenje. Za sve probleme i savjete oko liječenja uvijek se obratite svom liječniku ili ljekarniku.

bottom of page