top of page

Masne kiseline

 

Masti, ugljikohidrati, proteini i voda su makroelementi prehrane koji se moraju unositi u organizam budući da se iz njih stvara energija za normalan rad organizma i život uopće.

 

Hladno prešano ulje konoplje je jedino biljno ulje koje sadrži idealan omjer omega 3 i omega 6 nezasičenih masnih kiselina za ćovjeka. 

 

Ulje konoplje je jedino jestivo ulje koje sadrži neposredne metabolite linolne i alfalinolenske kiseline, odnosno gamalinolensku kiselinu (GLA) i stearidonsku kiselinu (SDA). Zbog toga sprječava slabljenje metabolizma esencijalnih masnih kiselina i pomaže postizanju ravnoteže u tijelu koji su rezultati genetskih čimbenika, unosa ostalih masnoća, starenja i životnih navika. Visok sadržaj masnih kiselina omega 3 i 6 te relativno visok udio fitosterola koristan je za kardiovaskularni sustav. GLA se pokazala učinkovitom i pri liječenju reumatičnog artritisa i aktivne upale zglobova. GLA i vitamin D u konoplji također su korisni pri sprječavanju i liječenju osteoporoze. Osim toga, proizvodi s mnogo esencijalnih masnih kiselina mogu pomoći pri nepravilnostima na koži, upalama, gubitku vode iz površinskog sloja, svrabu i sporom zacjeljivanju rana. GLA je korisna i za atopične ekceme i psorijazu. I još jedna vrlo važna činjenica: jedino ulje konoplje ima omjer omega-3 u odnosu na omega-6 jednak kao u ljudskom tijelu, tj. omjer 3:1 – službeno priznat kao optimalan za ljude.

Proteini i aminokiseline

 

Proteini (bjelančevine) su osnovni građevni elementi žive stanice svakog organizma i nositelji brojnih fizioloških funkcija. Naziv im dolazi od grčke riječi protos što znači prvi, odnosno najvažniji. Po kemijskom sastavu to su složeni organski spojevi najvećim dijelom sastavljeni od ugljika, vodika, kisika i dušika. Mnogi od njih sadrže sumpor i fosfor, a neki željezo, jod, bakar i cink.

 

Oko 20% ukupne mase ljudskog tijela sastoji se od stotina tisuća različitih vrsta proteina. Neki od njih djeluju kao enzimi, hormoni ili transportne molekule u krvi, neki stvaraju antitijela koja nas štite od bolesti, a drugi pak tvore naše stanice, organe ili strukturna tkiva poput mišića, kože ili kostiju. Proteini mogu poslužiti i kao izvor energije, pri čemu 1g proteina daje 4 kcal.

 

Osnovni kemijski spojevi od kojih se sastoje svi proteini nazivaju se aminokiseline. Svu složenost i raznolikost proteinskih struktura ljudskog tkiva sačinjava samo dvadesetak aminokiselina, od kojih se samo devet smatra prijeko potrebnim ili esencijalnim.

Protein konoplje je najbolje izbalansiran biljni protein, sadrži svih 20 aminokiselina uključujući i svih 9 esencijalnih. Sjeme konoplje ima najveći udio globulina edistina u prirodi koji se smatra najlakše probavljivim proteinom.  

 

Nedostatak bilo koje esencijalne aminokiseline u organizmu ugrožava zdravlje, a dugotrajni manjak dovodi do poremećaja i bolesti. Srećom, postoji lako dostupan prirodni izvor proteina koji sadržava sve esencijalne aminokiseline koje su potrebne organizmu, čak i u jednakom omjeru kao i onom u ljudskom tijelu! Konzumacijom proteina, ulja ili oljuštenih sjemenki konoplje tijelo dobiva sve neophodne esencijalne aminokiseline koje vraćaju organizam u prirodnu ravnotežu. Blagotvorni učinci konoplje prepoznati su već stoljećima i razlog zašto danas konoplja ima status superhrane.

Vitamini

 

Vitaminom se naziva tvar ili skup tvari koje se ne mogu sintetizirati u dovoljnim količinama u našem organizmu nego ih se treba unositi hranom. Od ostalih hranjivih tvari (masti, ugljikohidrati, proteini) razlikuju se po tome što nemaju strukturnu ulogu niti katabolizmom daju energiju. Svaki vitamin ima različitu biokemijsku funkciju i sudjeluje u brojnim biokemijskim reakcijama, a nedostatak pojedinog vitamina općenito uzrokuje specifično oboljenje.

 

Svi se vitamini mogu dobiti hranom, dok se vitamini D i K sintetiziraju u našem tijelu. Naziv vitamin je spoj dviju riječi: vita (lat. život) i amin, kao pojam određene kemijske strukture. Dakle, vitamin znači amin života. 

 

Ulje konoplje izuzetno je bogato vitaminima A, B1, B2, B3, B6, C, E i služi kao otapalo vitamina D i K.

 

 

Dijetalna vlakna

 

Dijetalna vlakna, koja se nalaze uglavnom u voću, povrću, cjelovitim žitaricama i mahunarkama, vjerojatno su najbolje poznata po svojoj sposobnosti da spriječe ili vam pomognu kod opstipacije. Ali, vlakna isto tako mogu pružiti druge zdravstvene beneficije, kao što je smanjenje rizika od dijabetesa i bolesti srca. Dijetalna vlakna uključuju sve dijelove biljne hrane koje vaše tijelo ne može probaviti ili apsorbirati.


Sjeme konoplje, između ostalog, sadrži i znatne količine dijetalnih vlakana, koja također pružaju niz blagodati po organizam. 

 

Herbio plus konopljin proteinski prah sadrži oko 13% dijetalnih vlakana.

bottom of page