top of page

Sadnja industrijske konoplje

HERBIO vam nudi certificirano sjeme industrijske konoplje za sjetvu. Kod nas možete kupiti provjerene sorte industrijske konoplju, koje smo i sami sijali ovih godina. To su sorte koje rastu do max. 2.5m u visinu i s kojima kasnije nećete imati problema sa žetvom. Za žetvu koristite klasični žitni kombajn s malim preinakama.

 

Sa sjemenom ćete dobiti kompletna uputstva za uzgoj industrijske konoplje, od odabira zemlje pa sve do žetve i skladištenja. Svakoj sorti pristupamo individualno.

 

Ne kupujte sjeme industrijske konoplje prije nego saznate o kakvom se sjemenu radi: porijeklo, certifikat, klijavost, vrijeme sjetve, visina, prinos po hektaru, vrijeme žetve.... 

Tlo za sadnju


Industrijska konoplja je svestrana, dvodomna, uljana kultura koja se prvenstveno uzgaja za sjeme i proizvodnju vlakna / biomase.

 

Tipična masa sjemenki od oko 12 grama sadrži oko 1000 sjemenki.
 

Za najbolje rezultate, sadite u dobro propusnim pjeskovitim tlima koja su bogata organskim tvarima s visokom hranjivošču. Visoka mikrobiološka aktivnost u tlu će podržavati snažan rast kroz mikorizne simbioze kod organskog uzgoja.
 

Srednja tekstura tla je poželjna, s pH vrijednošću između 6,0-7,5.
Zemlja bi trebala biti fina, ujednačena, vlažna, topla (10 C min) i bez korova prije sjetve. 

 

Konoplja je najbolja na tlu gdje su se sadile mahunarke, ječam, krumpir ili soja. Začini kao što su kumin ili kim, ne preporučuju se kao predusjevi, jer oni mogu dati neželjeni okus.

Priprema zemlje, sjetva i gnojenje


Najbolje je zemlju pripremati već krajem jeseni za sljedeću godinu. Preporuča se oranje na dubini od oko 20-30cm u kasnu jesen.

U proljeće nakon što se snijeg otopi tj. kada vrijeme dozvoli, krenuti sa gnojidbom. Konoplji za idealne uvjete za njezin rast potrebno oko 100kg/ha N(najmanje 50 postotnog), oko 120kg/ha  K i oko 8kg/ha P. Herbio plus preporuča korištenje ekološki prihvatljivih gnojiva, npr. kokošji izmet. Nakon gnojidbe zatvorite brazdu i spremni ste za sadnju.


Sijte konoplju u plitkim redovima u dubini 1 do 3 cm max, u vlažnom  tlu, a nakon što je temperatura dosegla 10C, od sredine travnja do sredine svibnja. Očekujte klijanje za 2 do 4 dana, i pojavu biljke unutar 4 do 7 dana, ovisno o vlažnosti tla i temperaturi. Optimalna gustoća od 100 biljaka /m2 može se postići sa 30 kg / ha sjemena. HERBIO savjetuje 50kg / ha, zbog boljeg natjecanja s korovom i većeg prinosa po hektaru. Točnije podatke treba procijeniti iz rezultata ispitivanja klijavosti, koji se nalaze na službenim oznakama svakog sjemena za sadnju. Konopljine sadnice su na mraz tolerantne čak do -4 C. 
 

Pod optimalnim uvjetima, konoplja će rasti energično i zahtijeva umjerenu hranjivost. Konvencionalna NPKS (dušik, fosfor, kalij i sumpor) gnojidba se preporuča za konoplju na istim razinama potrebnim za rast pšenice ili uljane repice. 
Nanesite dodatno K i S ako ih nedostaje u tlu. Konoplja će rasti nešto brže i proizvoditi više biomase s povećanom gnojidbom. Međutim, to također može odgoditi sazrijevanje sjemena. Iz ekoloških razloga, vrlo visoke količine N se ne preporučuju, međutim usjev će tolerirati do 150 kg / ha.

 

Organskim proizvođačima se preporučuje da povećaju dostupnost hrane zbog  brzog početnog rasta. Smanjite korov oranjem i tanjuranjem. 
 

Dobro tlo, dobar uzgoj i iskustvo, te odgovarajuće razine hranjivih tvari su bitne za uspješnu organsku proizvodnju. Budite sigurni da imate dovoljno dušika! Najbolje je  razmotriti konoplju kao dvogodišnji usjev u organskoj proizvodnji : prva godina za kontrolu korova i poboljšanje  plodnosti tla i druga godina za proizvodnju. Brzo klijanje i gusta sadnja  su ključ  za učinkovito natjecanje s korovom, a vrlo brzo se stvara  gusti lisnati krov u prvom mjesecu rasta. 


Bolesti


Konoplja ima vrlo malo bolesti i štetnika u većini područja. Najčešča bolest je trulež, pogotovo u vlažnim uvjetima u jesen. Druga je siva plijesan pogotovo po mokrim uvjetima.

 
Ne postoje pesticidi registrirani za korištenje na konoplji u EU. Pesticidi i herbicidi ne smiju se koristiti na usjevima koji se konzumiraju od strane ljudi ili životinja. 


Ptice selice će biti privučene zrelim sjemenom u kasnu jesen.


Žetva


Trebala bi biti kada su usjev i vrijeme što suši. Objekti za sušenje moraju biti u blizini i spremni primiti sjeme odmah nakon berbe.
Poželjno bi bilo pobrati sjeme kada bude oko 12-15% vlage tijekom suhih jesenskih dana s tipičnim kombajnom za žito. Treba posušiti sjeme odmah na oko 9% vlage - to je presudno kako bi se spriječilo grijanje, plijesan i za očuvanje kvalitete sjemena. Vezati ostatak stabljike (u rasponu između 1-1,5 metara u visinu) u roku od nekoliko dana ili balirati.

 
Smanjite cilindar, rotor i brzinu svrdla kako bi se spriječilo oštećenje sjemena. Pazite na omotavanje vlakana oko osovine, osobito na pogon vratila i lančanike feeder lanca, ili prednji čekićar i prednji bubanj za feeder lanac. Konvencionalni kombajni  s draper zaglavljem rade najbolje. Postoje neke izmjene na kombajnu koje ograničavaju omotavanje vlakana i ubrzavaju  žetvu. Male brzine kombajna i spori ulaz konoplje također pomažu pri potencijalnim problemima s omotavanjem.

 

Kao i uvijek, posebna pozornost  iskusnog operatera je najbolji način da se spriječe mehanički problemi.
 

Sušenje i čišćenje
 

U idealnom slučaju, sušenje treba početi u polju, bilo na klimi koja to omogućuje ili prijenosom sušarom na prikolici koja ima sposobnost da osuši sjeme već na terenu.  Nakon polakog sušenja do 9% vlage, odmah nakon žetve i velikog protoka zraka,  sjeme može biti učinkovito očišćeno sa sljedećim sitastim veličinama; 1,60-3,25 mm duguljasto i 2,50-5,00 mm okruglo. Gravitacijsko čiščenje može biti potrebno za ukloniti neko drugo nepoželjno sjeme.
 

Skladištenje


Nakon što ste sjeme osušili na oko 9% vlage i očistili od prašine ili drugih primjesa, tek tada ste spremni na pravilno skladištenje. Sjeme je najbolje skladištiti u silos, ali može se pakirati u vreće te pospremiti u skladište pod kontroliranim uvjetima.

Nemojte skladištiti sjeme u bilo kakvim uvjetima, a pogotovo bez sušenja! Plijesan će se razviti u roku od nekoliko sati.

Pravilnik o uzgoju industrijske konolje pogledajte ovdje: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_02_18_505.html

bottom of page